Zobacz również
  • Dieta na parze
    Gotowanie na parze, w tak zwanych WOK-ach, daje nam wiele zdrowia. Należy się tylko umiejętnie wczytać we wszelakie przepisy, powiązane z takim gotowaniem. Są one niejeden raz dla nas problematyczne, …
  • Co jeść, aby być zdrowym?
    Zdrowa dieta jest bez wątpienia kluczem do tego, aby posiadać zdrowe ciało i czuć się zdrowo. Jak to jednak jest czuć się zdrowo? Z pewnością nie każdy wie, co to …
Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Strony

postheadericon Ketamina

Ketamina (Ketalar) wywołuje stan charakteryzujący się osłabieniem bólu, utkwieniem wzroku w jednym odległym punkcie, podwyższeniem ciśnienia tętniczego i zachowaniem drożności dróg oddechowych. Jest pochodną fenocyklidyny, rozpuszczalną w wodzie, o pH 3,5—4,1 dla roztworu 10%. Znieczulenie występuje już po ok. 3 miii po wstrzyknięciu domięśniowym i ok. 30 s po wstrzyknięciu dożylnym. Znieczulenie ogólne występuje po podaniu 0,5—2,0 mg/kg lub 10 mg/kg domięśniowo. Roztwory ketaminy nie drażnią tkanek. Czas trwania znieczulenia wynosi 5—10 min po podaniu dożylnym i 20—40 min po podaniu domięśniowym. Ketaminę najczęściej stosuje się jako jedyny środek znieczulający do krótkotrwałych powierzchownych zabiegów. Może być również użyta w celu wprowadzenia do znieczulenia ogólnego. Ketamina jest z powodzeniem stosowana podczas bolesnych zabiegów diagnostycznych w neuroradiologii, w zabiegach okulistycznych u dzieci, radioterapii oraz przy nastawianiu złamań kości, nie wymagających zwiotczenia mięśni.

Comments are closed.