Zobacz również
  • Dieta na jesień
    Nadeszła jesień wraz z nią osłabienie organizmu, senność i apatia. Za oknem pochmurna pogoda, wiatr, chłód, warto wiec zmienić swój jadłospis. Doskonałą dietą na wzmocnienie i uodpornienie organizmu jak i …
  • Przed rozpoczęciem diety 1000 kalorii
    Dla każdej diety, nie tylko tej opartej na tysiącu kalorii dziennie, bardzo istotne jest odpowiednie przygotowanie. Co można przez to rozumieć? Otóż dieta najczęściej rozumiana jest jako drastyczne zmniejszenie ilości …
Styczeń 2018
P W Ś C P S N
« sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Strony

postheadericon Owocowo-warzywna bomba witaminowa

Do korzyści płynących z jedzenia warzyw i owoców nie musimy nikogo przekonywać. O tym, że są nie tylko zdrowe ale i smaczne wie każde dziecko. Owoce i warzywa to prawdziwa bomba minerałów i witamin. Bez tych składników organizm nie będzie normalnie funkcjonował. A ponieważ nasz organizm nie potrafi magazynować ani wytwarzać minerałów i witamin – z wyjątkiem witaminy D – musimy stale dostarczać tych niezastąpionych katalizatorów. Przede wszystkim owoce to bogate źródło witaminy C. Owoce żółte i pomarańczowe dostarczają nam beta-karotenu, z którego powstaje witamina A. Melony, awokado, mandarynki i pomarańcze zawierają kwas foliowy. Banany dostarczają witaminy B6. Źródłem witaminy C są także warzywa: papryka, brukselka, kapusta, witaminy E: szpinak, sałata, brokuły i szparagi. Witaminy A: marchew, botwinka, szpinak, dynia. Witaminy z grupy B zawarte są w kukurydzy i kiełkach soi. Zgodnie z zaleceniami lekarzy i dietetyków powinniśmy regularnie jadać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, w sumie ok. 500 gram. Tylko pytanie co to jest porcja warzyw czy owoców. Przyjmuje się, że porcją owoców jest na przykład średnie jabłko lub gruszka, pół grejpfruta, jedna pomarańcza, pół szklanki drobnych sypkich owoców, mała kiść winogron. Porcja warzyw to na przykład talerzyk surówki lub innych warzyw, duży pomidor, papryka lub ogórek.

Comments are closed.