Zobacz również
  • Ograniczenia diety rozdzielnej
    Oprócz przestrzegania zasady niełączenia w jednym posiłków węglowodanów i białek, w diecie rozdzielnej ważne jest coś jeszcze. Tutaj sprawa wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku innych diet, właściwie każdej …
  • Rodzina zastępcza spokrewniona
    Jest to osoba, która jest w jakiś sposób spokrewniona z dzieckiem, dla którego chce stworzyć rodzinę zastępczą. A więc może to być rodzeństwo takiego dziecka. Taka osoba może być stanu …
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Strony

postheadericon Wpływ jedzenia na anoreksję

Wiemy już, że anoreksja jest powodem spożywania zbyt małej ilości jedzenia i dążenia do doskonałości w rozumieniu osoby chorej na tę chorobę. Warto jednak wiedzieć że to nie wszystko. Zdarza się bowiem, że spadek apetytu spowodowany jest dodatkowo brakiem pewnych niezbędnych mikroelementów w organizmie, jeszcze bardziej zwiększając dolegliwości jadłowstrętowe. O co chodzi? Na przykład o niedobór cynku. Cynk, a raczej jego zbyt mała ilość w organizmie powoduje jadłowstręt, a więc brak apetytu, co w przypadku anoreksji jeszcze bardziej szkodzi. Lekarze twierdzą zatem, że ma kluczowe znaczenie w leczeniu tej choroby, bowiem dzięki zwiększeniu ilości cynku w organizmie powinien powrócić apetyt. Przeprowadzane nieustannie badania wykazują, że osoby, które przyjmują cynk w czasie leczenia z anoreksji, znacznie szybciej przybierają na wadze niż te, które go nie przyjmują. Mając większy apetyt nie trzeba zmuszać ich do jedzenia i waga wraca do normy znacznie łatwiej. Warto zadbać także o odpowiednią ilość witaminy B1, która może mieć równie kluczowe znaczenie.

Comments are closed.