Zobacz również
  • Konsultacje z dietetykiem a bezpieczeństwo stosowania programu żywieniowego
    Wielu ludzi obecnie samodzielnie decyduje się na przystąpienie do żywieniowego programu odchudzającego. Niestety takie podejście, szczególnie w przypadku diet niskokalorycznych nie cechuje się zbyt wysokim stopniem odpowiedzialności, szczególnie wówczas, gdy …
  • Sport i zdrowie
    Sport jest w stanie bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, choć nie powinniśmy zapominać, że wysiłek fizyczny, jaki jest zbyt intensywny może również powodować negatywne skutki dla naszego organizmu. Z …
Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony

postheadericon Wpływ jedzenia na anoreksję

Wiemy już, że anoreksja jest powodem spożywania zbyt małej ilości jedzenia i dążenia do doskonałości w rozumieniu osoby chorej na tę chorobę. Warto jednak wiedzieć że to nie wszystko. Zdarza się bowiem, że spadek apetytu spowodowany jest dodatkowo brakiem pewnych niezbędnych mikroelementów w organizmie, jeszcze bardziej zwiększając dolegliwości jadłowstrętowe. O co chodzi? Na przykład o niedobór cynku. Cynk, a raczej jego zbyt mała ilość w organizmie powoduje jadłowstręt, a więc brak apetytu, co w przypadku anoreksji jeszcze bardziej szkodzi. Lekarze twierdzą zatem, że ma kluczowe znaczenie w leczeniu tej choroby, bowiem dzięki zwiększeniu ilości cynku w organizmie powinien powrócić apetyt. Przeprowadzane nieustannie badania wykazują, że osoby, które przyjmują cynk w czasie leczenia z anoreksji, znacznie szybciej przybierają na wadze niż te, które go nie przyjmują. Mając większy apetyt nie trzeba zmuszać ich do jedzenia i waga wraca do normy znacznie łatwiej. Warto zadbać także o odpowiednią ilość witaminy B1, która może mieć równie kluczowe znaczenie.

Comments are closed.