Zobacz również
  • Medycyna estetyczna
    W dzisiejszych czasach medycyną interesuje się coraz więcej osób. Jest to dziedzina bardzo, ale to bardzo popularna. Wystarczy spojrzeć na ilość osób rozpoczynających studia medyczne. Takich młodych ludzi jest naprawdę …
  • Różne możliwości obronne
    Ludzkie organizmy są do siebie bardzo podobne, ale tylko na papierze, o czym zdają się doskonale wiedzieć uczniowie zgłębiający ludzką anatomię czy działanie układu odpornościowego człowieka. Ale w istocie nie …
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Strony

postheadericon Zdrowie na talerzu

To co jemy i w jakiej ilości ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu. Pożywienie musi być odpowiednio zbilansowane i urozmaicone. Uważajmy na to, by nie dostarczać organizmowi pustych kalorii lub zbyt wielu tłuszczów oraz węglowodanów. Te związki, które nie zostaną wykorzystanie w procesie trawienia odłożą się w naszym ciele i mogą doprowadzić do otyłości lub też innych groźnych chorób. Starajmy się posiłki przygotowywać samodzielnie z nieprzetworzonych, naturalnych składników. Dania powinny być kolorowe i zawierać zawsze porcję sezonowych warzyw, najlepiej pochodzących z własnego ogródka lub działki. Tylko wtedy mamy pewność, że są one zdrowe i pozbawione szkodliwych substancji chemicznych. Zdrowie na talerzu to także odpowiednie źródło białka, które zawarte jest w chudym mięsie, bądź też w warzywach strączkowych. Jeśli nie potrafimy samodzielnie skomponować prawidłowego menu wówczas skorzystajmy z porad dietetyków. Są one dostępne na licznych stronach i internetowych bądź też w czasopismach w rubrykach poświęconych zdrowiu.

Comments are closed.